Værd at vide om at bygge en ny 1. sal

Generelt er det muligt at tilføje en ny 1. sal på de fleste bygninger. Det kræver dog, at huset og grunden er i stand til at bære vægten. Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at udvide boligen, her.

Hvis du mangler plads, kan det være en god idé at tilføje en etage i stedet for at sætte gang i endnu en boligjagt. Det gør sig naturligvis udelukkende gældende, hvis du er glad for at bo i dit nuværende hus og kvarter.

Er en førstesal overhovedet nødvendig?

Valget vil ofte stå mellem en ny førstesal eller en tilbygning; to løsninger med hver deres fordele og ulemper. Hvis dit hus skal have nyt tag, er det en glimrende mulighed for i samme ombæring at få etableret endnu en etage – selvom det ikke er nogen lille opgave af den grund.

Udover at du får mere plads i boligen, har det også den effekt, at værdien af huset øges, når du udvider med flere kvadratmeter. Det er også med til at gøre boligen mere attraktiv for potentielle købere, når du investerer i en 1 sal.

Det medfører dog også en højere beskatning, et højere energiforbrug og i mange tilfælde også en højere præmie på din husforsikring. Der er derfor en række overvejelser, du bør gøre dig, før du beslutter dig for at få etableret endnu en etage.

Er konstruktionen i stand til at bære en 1. sal?

Ikke alle bygninger eller huse er i stand til at bære en 1. sal, da konstruktionen simpelthen ikke er egnet til det. Derfor bør du altid starte med at få en ingeniør til at vurdere, hvorvidt huset er i stand til at bære endnu en etage.

Hvis ikke huset kan bære det, betyder det dog ikke, at du er nødt til at droppe projektet. I visse tilfælde vil det være muligt at forstærke konstruktionen, så det kan bære den ekstra belastning, der udgøres af endnu en etage.

Herudover er det vigtigt, at husets facade og fundament er holdbart. Det kan lade sig gøre at forstærke fundamentet, men du bør være opmærksom på, at det ikke er nogen billig løsning. Hvis huset har kælder, vil det ofte være solidt nok.

I beregningen bliver det samtidig vurderet, hvorvidt jordens bæreevne kan holde til en ekstra etage. Hvis der før er blevet foretaget undersøgelser af jorden, kan du i mange tilfælde genbruge informationerne herfra.